Адвокат з питань батьківства

Батьківство, виявляється, це не завжди добровільна і легка справа, іноді вона потребує доказів, які потрібно зробити в судовому порядку. Встановлення батьківства – це правові дії та збирання доказів, підготовка запитів тощо дій із встановлення батьківства.

Навіщо потрібно встановлювати батьківство у судовому порядку? Таке необхідно, коли між матір'ю та батьком дитини офіційно не оформлені стосунки, тобто їхній шлюб не зареєстрований.

Також батьківство необхідно встановити в тому випадку, коли органи, які опікуються дитиною, відмовляються від того, щоб особа батька дитини була встановлена просто за заявою самого батька. Це у тому випадку, коли мати визнають недієздатною або її позбавили батьківських прав та інші випадки відсутності матері.

Встановлювати батьківство через суд можна також у тому випадку. коли мати дитини не хоче подавати заяву разом із батьком до адміністративних органів про те. щоб встановили батьківство.

Процедура встановлення батьківства в залі засідань суду в найчастіших випадках відбувається за позовною заявою матері. Але суд України, який діє, керуючись сімейним кодексом, передбачає, що заяву про встановлення батьківства можуть подавати і батьки та інші особи, які зацікавлені у подібній процедурі. Це можуть бути особи, які опікуються дитиною або ж тими громадянами, на утриманні яких на даний час знаходиться дитина. З такою заявою може звернутися до суду і сама дитина, якщо їй виповнилося вісімнадцять років.

Терміну давності таких позовів немає.

Разом з розглядом справи про батьківство зазвичай розглядають справу про сплату аліментів.

Це незрозуміло, але можуть бути ситуації, коли батьки не визнають свого батьківства добровільно. Потрібно їх мотивувати до цього. Особливо, коли дитина народжується у статусі позашлюбного та батько відмовляється брати участь у його реєстрації в органах РАГС. Але закон, який стоїть за нового життя, дозволяє визнати батьківство в судовому порядку. Для цього матір'ю подається заява до суду. Зазвичай із такою заявою до суду звертається мати дитини. Але якщо батько готовий визнати батьківство, а мати відмовляється разом із ним подавати заяву до РАГСу про визнання батьківства, то батько також може подати позовну заяву до суду, щоб її визнали батьком. З такою вимогою може звернутися до судових органів і той, хто опікується дитиною, фінансує її, або це може зробити самостійно повнолітня дитина.

Очікуваний батько для дитини знаходиться у сфері інтересу дізнатися, хто ж є його батьком. Цей інтерес гарантується законним правом дитини. У такій судовій справі відповідачем все ж таки буде громадянин, який потенційно може бути батьком дитини. Таким передбачуваним батьком може бути неповнолітній громадянин чи особа, яка є недієздатною. У таких випадках за дії недієздатних громадян відповідають особи, які опікуються ними. Вони також захищають їхні інтереси у залі засідань суду. Передбачається, що батько, який перебуває у віці неповноліття та самостійно може відповідати за свої дії у суді, тому участь його піклувальників у суді необов'язкова.

Щоб довести, що громадянин є батьком дитини, можна робити будь-які докази. Під час пошуку таких доказів можна використовувати всю свою фантазію. Доказами може бути фотографії, щоденники, листи, чеки, документи офіційного рівня. Хоча вони є непрямими доказами і не підтверджують повністю батьківства. Батько миє в останню хвилину почати заперечувати те, що саме він є батьком дитини і це він з'ясував тільки останнім часом, хоча раніше визнавав своє батьківство. У цій справі під час судового процесу можна використати свідчення свідків. Але таке свідчення не є надійним джерелом, оскільки свідки можуть об'єднатися у два табори. Один із них може бути на боці батька, а інший на боці матері. У цьому випадку відіграє роль людський фактор, тому вони будуть подавати факти зі спотворенням дійсності на користь однієї із заінтересованих сторін.

У деяких випадках, коли доказів не буде достатньо, судом може бути призначена медична експертиза. Експертиза, в якій використовують аналіз крові, не є достовірною та її рідко використовують у суді, але буває і таке. Важливе значення може мати визначення того, чи відповідач може бути батьком за своїми фізіологічними параметрами.

Але найдостовірнішою перевіркою є генетична дактилоскопія.

Можна й заперечувати своє батьківство у суді, але це зробити важче, ніж визнати батьківство. Але якщо звернутися до адвоката. Який має досвід у таких справах, то все можливе.

Заперечення батьківства – це така правова дія, внаслідок якої батько відмовляється від своєї дитини.

Таке оскаржити важко і практично буває неможливо, якщо дитина народжується батьками, які перебувають у шлюбі та живуть разом.

Можуть виникнути дві ситуації.

У першій з них, батько не бажає піклуватися про дитину, хоча живе з її матір'ю, але вважає, що біологічно не батько. Єдиним виходом для нього із цієї ситуації буде подання позовної заяви до суду. Але це дуже тонка справа, тому бажано юридичний супровід подібної ситуації. Батьком, який хоче відмовитися від своїх прав на дитину, потрібно надати суду документи, які підтверджують, що він не знав, що між ним та дитиною не існує родинних стосунків чи доказ того, що вона не є біологічним батьком народженої дитини, бо в момент зачаття він не був в інтимних стосунках з його матір'ю.

Щоб зібрати докази у справі про заперечення батьківства, треба буде дуже постаратися. Вартість генетичного аналізу не варте того, щоб його робити в такій справі. У такому разі буває вигідніше визнати дитину своєю.

У справі відмовитися від батьківства слід пам'ятати про обмеження, які у таких делах. Одним із них є обмеження про подання заяви про відмову від батьківства. Його можна подавати до настання дитиною повноліття. А якщо дитина померла, то батьківство взагалі оскаржити неможливо.

Залишайтеся батьками та будьте щасливі!

ЗВОНІТЬ
На основі