Стягнення аліментів

Виплата аліментів одне з найактуальніших питань на сьогоднішній день. Причому, якщо раніше стягнення аліментів практично завжди звучало у зв'язку з дітьми здебільшого неповнолітніми, то тепер частою практикою стала виплата аліментів батькам та повнолітнім дітям.

Право на аліменти

Ми проконсультуємо Вас з усіх питань, пов'язаних із:

  • виплатою аліментів батьками дітям;
  • порядок стягнення аліментів, їх розмір;
  • участь батьків у додаткових витратах на дітей;
  • спорах про стягнення аліментів на повнолітніх та неповнолітніх дітей.

Батьки дитини, батько і мати зобов'язані утримувати дітей незалежно від їх віку, матеріального стану та дієздатності, при цьому обов'язки батьків за утриманням дітей є рівними. Навіть у разі позбавлення батьківських прав, Ви повинні утримувати дитину. Таким чином, батьки зобов'язані утримувати:

  • неповнолітніх дітей;
  • непрацездатних повнолітніх дітей;
  • повнолітніх дітей, які продовжують навчання.

Суперечки виникають у тих випадках, коли після розлучення один із батьків не виплачує аліменти на неповнолітню дитину, а й у разі необхідності утримання повнолітніх дітей. Обов'язок батьків за утриманням непрацездатних повнолітніх дітей виникає в таких випадках:

  • непрацездатність дітей;
  • потреба (необхідність матеріальної допомоги);
  • можливість батьків надавати матеріальну допомогу.

І навіть повнолітня працездатна дитина має право на аліменти від батьків, якщо така дитина продовжує навчання, не може самостійно забезпечити себе необхідними для життя засобами і їй ще не виповнилося 23 роки.

Зазначимо також, що на сьогоднішній день існує обов'язок батьків брати участь у додаткових витратах на утримання дітей. Таке зобов'язання виникає у разі виняткових обставин і може бути викликане хворобою, каліцтвом чи необхідністю розвивати здібності дитини. Компенсація додаткових витрат може бути одноразовою, періодичною або сплачуватись наперед. Важливо сказати, що припинення права дитини на аліменти не припиняє його право на додаткові витрати. Наприклад, укладання одним із батьків договору про припинення аліментів у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно.

Розмір аліментів

Ми проконсультуємо Вас з усіх питань стягнення аліментів та їхнього розміру.

Виконання батьками зобов'язання щодо оплати аліментів можливе двома способами:

  • добровільно (фактично, витрачаючи частину сімейного бюджету на дітей, або за аліментним договором, що оформляється нотаріально);
  • примусово (на підставі судового рішення);
  • бухгалтерією (за заявою платника аліментів).

Як правило, один із батьків не виконує свого зобов'язання щодо утримання дітей, у такому разі ми допоможемо Вам у судовому порядку стягнути гроші (аліменти) на утримання дитини.

Порядок стягнення аліментів

Перед поданням позову про стягнення аліментів необхідно орієнтуватися у розмірі.
Розмір аліментів може бути визначений:

  • в частині від доходу батьків (мами чи тата), та або
  • у твердій грошовій сумі.

Оскільки чинним законодавством не визначено фіксовану частину доходу, у кожному даному випадку така частина визначається судом. Критерієм у разі є всі обставини, які мають істотне значення. Наприклад, матеріальний стан матері чи батька, а також саму дитину, стан здоров'я та інші. При цьому законодавством встановлено мінімальний розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим за 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Винятком є лише випадки, коли розмір аліментів встановлюється у жорсткій грошовій сумі. Розмір аліментів встановлюється у твердій грошовій сумі судом, наприклад, коли потенційний платник аліментів має нерегулярний заробіток чи отримує частину доходу натурі. У будь-якому разі аліменти присуджуються з дня подання заяви.

Незважаючи на те, що законодавством визначено ті обставини, які враховуються судом щодо розміру аліментів, справи про стягнення аліментів на дітей дуже часто переростають із простих у досить складні. Вже на стадії підготовки справи для розгляду в суді та визначення розміру аліментів суду необхідно надати цілий пакет документів.

Ми допоможемо Вам зібрати необхідні документи та визначити адекватний розмір аліментів, на які варто претендувати до суду.

Якщо Ви є відповідачем у справі про стягнення аліментів, ми допоможемо зібрати докази, що підтверджують високий рівень матеріального забезпечення дитини, хворобу відповідача, існування інших осіб, яких відповідач зобов'язаний містити.

Досить складними є справи про стягнення аліментів повнолітній дитині, яка продовжує навчання. Виступаючи на стороні позивача, ми допоможемо спростувати аргументи відповідача про те, що син чи донька повинні самі піклуватися про забезпечення можливості навчання, працюючи у другій половині дня або у вихідні.

Виступаючи на боці відповідача, наш адвокат допоможе зібрати докази про недобросовісне навчання, аморальну поведінку, наприклад, вживання наркотиків або зловживання спиртним.

ЗВОНІТЬ
На основі