Стягнення заборгованості із зарплати

Невиплата заробітної плати є грубим порушенням прав працівника та трудового законодавства. Невиплата або невчасна виплата заробітної плати може затягтися на довгі місяці. Причому невиплата може бути не пов'язана з порушенням працівником виконання його обов'язків. Швидше навпаки, Ви працюєте понаднормово, чудово справляєтеся зі своїми обов'язками, приносите компанії прибуток, але сидите без зарплати, а заборгованість із зарплати зростає з кожним місяцем дедалі більше.

Затягувати із заборгованістю із заробітної плати вкрай не бажано, тим більше, що це питання можна врегулювати або з роботодавцем на пряму або в судовому порядку.
Ми Вам у цьому допоможемо.

Проблема із заборгованістю може виникнути у двох випадках, або Вам несвоєчасно виплачують заробітну плату, один раз замість двох, на місяць, або Вам її взагалі не виплачують протягом довгих місяців. На щастя, законодавством України передбачено способи стягнення заборгованості із заробітної плати.

За законом, заробітна плата повинна виплачуватись працівникам регулярно у робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а у разі відсутності таких органів – представниками, обраними та (уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, і не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який провадиться виплата.

Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а у разі відсутності таких органів – представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Відповідно, якщо роботодавець порушує вимоги щодо виплати заробітної плати, у працівника виникає право отримати її в судовому порядку плюс відшкодувати збитки за затримку з виплатою.

Ми проконсультуємо Вас з усіх питань виплати заробітної плати, а у разі затримки чи невиплати заробітної плати допоможемо Вам у судовому порядку стягнути заборгованість із заробітної плати.

Таким чином, якщо роботодавець затримав виплату заробітної плати або не виплачує її більше місяця, тоді згідно із законом на нього покладається кримінальна чи адміністративна відповідальність.

Порушення періодичності виплати (встановлених строків виплати) заробітної плати або її виплата не в повному обсязі тягнуть за собою накладення штрафу на роботодавця (посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності) від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .

Наприклад, якщо роботодавець виплачує Вам заробітну плату 1 раз на місяць замість 2-х, на нього може бути накладений штраф у розмірі від 510 до 1700 грн.

Безпідставна невиплата заробітної плати більш ніж за один місяць, вчинена навмисне роботодавцем (керівником підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності або громадянином — суб'єктом підприємницької діяльності) карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо ж невиплата заробітної плати більш ніж за один місяць була скоєна внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, роботодавець карається штрафом від тисячі до півтори тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк до п'яти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Наприклад, якщо роботодавець не сплачує Вам заробітну плату більш ніж за один місяць, на нього може бути накладений штраф у розмірі від 8500 до 25500 грн., він може бути позбавлений волі або права обіймати певні посади.

Отже, якщо вам затримують виплату заробітної плати, слід нагадати керівнику про Ваше право на своєчасну оплату праці та отримання відповідної винагороди, а також відповідальність, передбачену законом у разі порушення Вашого права.

Якщо роботодавець після вжитих Вами дій не здійснить виплату заробітної плати, ми допоможемо Вам у судовому порядку зажадати оплату праці та відшкодувати збитки, які Ви зазнали через тривалі затримки виплати заробітної плати.

ЗВОНІТЬ
На основі