Захист прав інтелектуальної власності

В умовах економічної кризи все частіше трапляються випадки недобросовісної конкуренції, дій, здатних будь-яким способом викликати змішання щодо підприємств, продуктів, промислової чи торгової діяльності конкурента, хибних тверджень при здійсненні комерційної діяльності, здатних дискредитувати підприємство, продукти, промислову чи торговельну діяльність конкурента, вказівок чи тверджень, використання яких при здійсненні комерційної діяльності може ввести громадськість в оману щодо характеру, способу виготовлення, властивостей, придатності до застосування чи кількості товарів, а також несанкціоноване правовласником поширення матеріалу, захищеного авторським правом, такого як програмне забезпечення, музичні композиції, фільми, книги, комп'ютерні ігри, незаконне створення копії та її продаж; створення копії та передача її будь-кому ще; у деяких випадках перепродаж легально придбаної копії.

Всі ці та багато інших порушень говорять про необхідність знання своїх прав та зобов'язань щодо інтелектуальної власності.

Ми допоможемо захистити себе і право на результат своєї інтелектуальної діяльності, а також уникнути фінансових втрат.

Спочатку позначимо, що є право інтелектуальної власності.

Інтелектуальна власність

Право інтелектуальної власності це право особи на результат інтелектуальної діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності, яке становлять:

  • особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або)
  • майнові права інтелектуальної власності

Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності або обмежений у його виконанні, крім випадків, передбачених законом. А якщо хтось намагається зазіхнути або вже зазіхнув на Ваші законні права, ми захистимо права інтелектуальної власності в судовому порядку. Зокрема захист передбачено щодо будь-якого з нижчеперелічених об'єктів права інтелектуальної власності, зокрема:

  • літературних та художніх творів;
  • комп'ютерних програм;
  • компіляцій даних (баз даних);
  • виконань;
  • фонограм, відеограм, передач (програм) організацій мовлення;
  • наукових відкриттів;
  • винаходів, корисних моделей, промислових зразків;
  • компоновок (топографій) інтегральних мікросхем;
  • раціоналізаторських пропозицій;
  • сортів рослин, порід тварин;
  • комерційних (фірмових) найменувань, торгових марок (знаків для товарів та послуг), географічних вказівок;
  • комерційних таємниць.

Суб'єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об'єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності відповідно до закону або договору.

Немайнові права

Особистими немайновими правами інтелектуальної власності є:

  1. право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності;
  2. право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності;
  3. інші особисті немайнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Особисті немайнові права інтелектуальної власності належать автору об'єкта права інтелектуальної власності. У випадках, передбачених законом, особисті немайнові права інтелектуальної власності можуть належати іншим особам. Особисті немайнові права інтелектуальної власності залежить від майнових прав інтелектуальної власності. Особисті немайнові права інтелектуальної власності що неспроможні відчужуватися (передатися), крім, встановленими законом.

Майнові права

Майновими правами інтелектуальної власності є:

  1. право використання об'єкта права інтелектуальної власності;
  2. виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;
  3. виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, зокрема забороняти таке використання;
  4. інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Законом можуть бути виключення та обмеження у майнових правах інтелектуальної власності за умови, що такі обмеження та винятки не створюють суттєвих перешкод для нормальної реалізації майнових прав інтелектуальної власності та здійснення законних інтересів суб'єктів цих прав.

Особа, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, може використовувати цей об'єкт на свій розсуд, з дотриманням прав інших осіб. Використання об'єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, за винятком випадків правомірного використання без такого дозволу. Умови надання дозволу (видачі ліцензії) використання об'єкта права інтелектуальної власності може бути визначено ліцензійним договором.

Майнові права інтелектуальної власності можуть відповідно до закону бути вкладом у статутний капітал юридичної особи, предметом договору застави та інших зобов'язань, а також використовуватись в інших цивільних відносинах.

Майнові права інтелектуальної власності може бути передані повністю чи частково іншій особі. Умови передачі майнових прав інтелектуальної власності може бути визначено договором.

Право інтелектуальної власності, що належить декільком особам спільно, може здійснюватись за договором між ними. У разі відсутності такого договору право інтелектуальної власності, яке належить декільком особам, провадиться спільно.

Законом передбачено окреме регулювання права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, а також на об'єкт, створений на замовлення. Особисті немайнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який утворив цей об'єкт. У деяких випадках окремі особисті немайнові права інтелектуальної власності на такий об'єкт можуть належати юридичній чи фізичній особі, де або у якої працює працівник. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який створив цей об'єкт, та юридичній чи фізичній особі, де або у якої він працює, спільно, якщо інше не встановлено договором. Особисті немайнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений на замовлення, належать автору цього об'єкта. У деяких випадках окремі особисті немайнові права інтелектуальної власності на такий об'єкт можуть належати замовнику. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений на замовлення, належать творцю цього об'єкта та замовнику спільно, якщо інше не встановлено договором. Порушення права інтелектуальної власності, зокрема невизнання цього права чи зазіхання нею, тягне за собою відповідальність, встановлену законом чи договором.

У разі порушення права інтелектуальної власності кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого права інтелектуальної власності. Суд у випадках та в порядку, встановлених законом, може ухвалити рішення, зокрема, про:

  • застосування невідкладних заходів щодо запобігання порушенню права інтелектуальної власності та збереженню відповідних доказів;
    призупинення пропуску через митний кордон України товарів, імпорт чи експорт яких здійснюється із порушенням права інтелектуальної власності;
  • вилучення з обігу товарів, виготовлених чи запроваджених у цивільний обіг із порушенням права інтелектуальної власності та знищення таких товарів;
  • вилучення з обігу матеріалів та знарядь, які використовувалися переважно для виготовлення товарів з порушенням правовласником або вилучення та знищення таких матеріалів та знарядь;
  • застосування одноразового грошового стягнення замість відшкодування збитків за неправомірне використання об'єкта права інтелектуальної власності. Розмір стягнення визначається відповідно до закону з урахуванням провини особи та інших обставин, що мають важливе значення;
  • опублікування у засобах масової інформації відомостей про порушення права інтелектуальної власності та зміст судового рішення щодо такого порушення.

Незважаючи на зростання порушень у сфері права інтелектуальної власності, на щастя, існують способи захисту. Результативність захисту залежить від правильного тлумачення порушення з юридичної точки зору та застосування відповідного способу захисту, що потребує детального юридичного аналізу та аналізу судової практики.

Ми допоможемо Вам у цьому та зробимо все можливе для захисту Ваших прав інтелектуальної власності.

ЗВОНІТЬ
На основі